plus minus gleich
Stowarzyszenie na Grapie

Zapraszamy do odwiedzania Szkolnego Muzeum Historyczno – Regionalnego

Email Drukuj PDF

Szkolne Muzeum Historyczno - Regionalne zaprasza mieszkańców Podhala oraz turystów!

Tylko tutaj można zobaczyć:

• Szkołę sprzed 100 lat, czyli jak tu dawniej bywało!
  • Historię Poronina w datach, czyli, co się tu działo od XIII wieku!
  • Sprzęty gospodarcze i domowe, czyli od pługa do koronek!
  • Słynnych poronian, czyli od mistrzów oręża do olimpijczyków!

Zapraszamy codziennie (w dni robocze) w godzinach od 8.00 do 15.00 lub w innym terminie uzgodnionym telefonicznie. Muzeum mieści się w budynku szkoły (obok głównego wejścia) – Poronin, ul. Piłsudskiego 34

Fotorelacja z otwarcia muzeum

Ekspozycja w Szkolnym Muzeum Historyczno – Regionalnym

SALA1

HISTORIA PORONINA

W sali zgromadzono informacje dotyczące historii Poronina, zdjęcia oraz prace uczniów na temat życia dawnych poronian. We wnęce znajduje się malowidło ścienne oraz informacje na temat pasterstwa i rolnictwa.

SALA2

PORONIANIE

Sala poświęcona osobom ważnym dla historii Poronina. Na ścianach znajdują się tablice poświęcone poronianom walczącym w Legionach Polskich, na frontach II wojny światowej oraz działającym w ruchu oporu. Znajdują się tu informacje dotyczące twórców ludowych, poetów, ludzi związanych z Poroninem. W sali zgromadzono też narzędzia wykorzystane w dawnych gospodarstwach rolnych. W gablotach umieszczono rękopisy, pamiątki, dokumenty.

SALA3

DAWNA SZKOŁA

Ekspozycja przedstawia dawną salę lekcyjną.  Zwiedzający może poznać historię budowy szkoły w Poroninie. Ściany zostały udekorowane tablicami dydaktycznymi z okresu międzywojennego. W gablotach zostały umieszczone dokumenty, świadectwa oraz kroniki szkoły sięgające czasów zaborów. Zbiory obejmują również czasopisma z II połowy XX w., programy nauczania, pomoce dydaktyczne oraz książki (najwcześniejsze egzemplarze zostały wydane na początku XX w.).

SALA4

ETNOGRAFICZNO - HISTORYCZNA

W sali umieszczono gabloty z wartościowymi, archiwalnymi dokumentami pochodzącymi z XIX i pocz. XX wieku. Ciekawe miejsce zajmuje ekspozycja etnograficzna przedstawiająca izbę góralską. Sala ta została przeznaczona na zajęcia muzealne dla dzieci i młodzieży.

Poprawiony: niedziela, 10 kwietnia 2016 14:58